ДЕКЛАРАЦИЯ – по случай 70 години от победата над хитлерофашизма

 

 

Не всяка борба завършва с победа, но всяка победа започва с борба. Българският народ започва борбата си срещу фашизма и мракобесието не от днес и не преди 70 години. Започва я още през 1923-та с червения поп Андрей и под лозунга „Септември ще бъде май“. Преди 70 години Първа българска армия извървя своя кървав поход във втората част на Отечествената война. А българският народ изпрати синовете си под знаме, на което пишеше „Пътят към дома минава през Берлин“. И с клетвата „Нищо не е забравено! Нищо не е простено!“

На 9 май 1945 г. човеколюбието победи. Защото някъде там, преди 70 години, хората се обединиха около свободата, равенството, справедливостта и човечността. Отрекохме се от егоизма и себелюбието, от предателството, лицемерието, от природната ни примитивност и меркантилността.

Но ето че днес част от тези поуки, които преди 70 години обединиха света, са забравени. Част от причините за най-голямата хуманитарна катастрофа, изглежда, са простени. Узурпираното от малцина стопанство създаде пазарно общество и то отново започна да се дели на правоимащи и аутсайдери, на струващи и изключени, на свободни и поробени. Днес отново има богоизбрани и забравени от Бога.

И над всеки от нас отново е надвиснала сянката на войната. Не само на онази, горещата, с бомбите и концлагерите. Но и на другата, икономическата, която доказано причинява милиони жертви, обречени да умират бавно в нищетата на нашата безсъвестност. Днес отново едни живеят в лукс, а за други работата е равна на подчинение и животът е тегоба. Парите обсебиха всичко. Предателството, конформизмът, издевателството, безчестието и безскрупулността станаха символ на успеха. А когато такъв „успех“ се превърне в правило, значи е дошло време за промяна.

Тази промяна трябва да е категорична и решителна. И то решително лява! Тя трябва да преформулира съществуващите социални дисбаланси и да засегне голямата част от гражданите. А за да успее, трябва да идва от сърцето, от съвестта, от чувството ни за общност. Ако ли не, ще дойде време да изживеем историята отново.

Трудно и скъпо е да бъде победен развихрилият се фашизъм. Затова преди 70 години човечеството се закле никога повече да не позволи той да се ражда. И днес звучи предупреждението на Юлиус Фучик: „Хора, бдете!“ А на онези със свастиките, погромите и пожарите нека напомним: „Нашето дело е справедливо, победата ще бъде наша!“

Фашизмът няма да мине –„No pasaran“.