Резюме от проведената национална конференция на 19.07.2015г. ОЛС в БСП.

На 19.07.2015 г. в зала „Александър Лилов“ на „Позитано“20 се проведе национална конференция на Обединението на левите социалисти в БСП под надслов „БСП – към хората, срещу зависимостите“.

 

В своя встъпителен доклад политическият секретар на Обединението Петър Начев заяви, че страната ни днес не е България на индустрията и относителното равенство. България е смесица от зависимости и лобистки интереси, но тя е всичко, което имаме.

Ще ни заклеймяват, ще ни подиграват, ще се опитат да ни разцепят, но ще удържим.

Преминахме през това, което наричат преход или промяна, за да стигнем до реформи без край. Какво по-различно може да се очаква от приватизация на болници, увеличаване цената на тока, обезсилване на държавното образование в полза на частното, опитът за безпринципно кадруване в съдебната власт с цел нейното подчиняване или новите стари подуправители на БНБ?! Промяната на една система не може да бъде дело на онези, чиято визия за това напълно съвпада с нейното днешно състояние.

Българският народ има своя автентично лява алтеранатива – БСП не влезе в съглашение с ГЕРБ, заради това помощта на ДПС става все по-явна.

Начев констатира липсата на справедливост и хуманизъм и това, че работническата класа днес е разпокъсана, а трябва да се обединява.

 

За местната политика

Петър Начев посочи, чемедийната пропаганда грижливо брани любимците си от големите градове. Но тези кметове са отговорни не само за интернет в парка или за ремонта на детските градини, а за развитието на градовете и за редица нерешени проблеми. Например, София може да инвестира в създаване на нови производства не само на своята територия.

Дистанцията между големите градове и малките населени места расте. Децата напускат родните си места и обезмислят и живота на родителите си.

В местната власт БСП трябва да е гарант за прозрачността, особено по отношение разходването на средствата.

Темата за зависимостите е от изключителна значимост за България и хората, на които им писна да са жертва на корумпирани политици, поставящи партиите си и интересите на народа в услуга на шепа търгаши, готови да купят и да продадат всичко, коментира кметът на Троян Донка Михайлова.

Според нея  ръководството на БСП трябва да бъде подкрепено в усилията „да открие раната и да се освободим от трупаната с годините зараза“. През призмата на местните избори БСП трябва открито да заговори за очевидното – че има процес на феодализация на общинии превръщането им в поле на големи икономически интереси.На това може да се противодейства.

Разказвайки за своя опит, Михайлова посочи, че с промени в данъчната политика на общината и с други инициативи е успяла да създаде благоприятен бизнес климат, резултатите, от който са видими – спад на безработицата до 6,5%, разкриване на нови работни места, довело до намаляване и на младежката безработица от 17 на 11%.

Фирмите за поддържка, комунални услуги и озеленяване са общински, което е позволило тяхното бързо мобилизиране и преодоляване на последиците от наводненията в района за кратко време и на ниска цена.

В своето изказване пред конференцията зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов заяви, че: „БСП представи убедителна платформа „За хората и общините“. Сега партията е изправена пред решителен избор. Местните избори през октомври са важни не само заради броя на общините, които ще спечели, а и защото трябва в краткото време до тях да засилим позициите на БСП“.

Трябва да направим следващата голяма крачка – от политика за инвестиции, общините да преминат към собствена икономическа дейност. Трябва да превърнем общините в икономически фактор, за да разберат хората, че техните представители в общинските съвети и кметовете водят алтернативна политика, която създава заетост и доходи.„Освен в социален и в икономически фактор, трябва да насочим общините към сектора, в който влизат най-много пари – земеделието, да могат те да се ползват от тях.“

Много от средните и малки общини разполагат с общински пасища и земи и могат да направят общински фирми или предприятия за отглеждане на животни. С произведените продукти да снабдяват на най-ниски цени общинските училища и детски градини.

 

За състоянието на партията

„Политика се прави с пари или с характер. Парите често са зависимост, затова трябва да демонстрираме дух и постоянство“, убеден е секретарят по вътрешна политика на Обединението на левите социалисти Петър Начев.

„Действията на ръководството се припокриват съществено с нашите очаквания“, обяви той. Според него в БСП има дясно крило, но то трябва да поеме отговорност за досегашното състояние на партията и за грешните си управленски решения. Те не могат да продължат да доминират в една партия, обърната към хората и срещу зависимостите.

В своето изказване проф. Михаил Мирчев, номиниран за кандидат за кмет на София, посочи, че в БСП има група, която се стреми да заведе партията до лявото, но на нея пречат отвън – от ПЕС, от различни посолства и финансови зависимости, но и отвътре. Лявото крило се сблъсква остро с групата на бизнеса в левицата и с групата на технократите.Проф. Мирчев подчерта, че ако има ляво крило в БСП, то има и дясно. То не е институционализирано като фракция, номожем да го видим по телевизионните екрани.

Михаил Мирчев заяви убеждението си, че лявото е бъдещето. Задавайки си въпрос дали това бъдеще ще е на БСП, той отговори сам: „Трябва да го направим на БСП!“ и допълни, че БСП има ресурс, въпросът е да го извади. „Затова се хванах на това хоро.“, заключи проф. Мирчев.

„Трябва да се опрем на основните организации в партията и в този смисъл БСП има нужда от по-нататъшно демократизиране, защото огромната база от членове и симпатизанти трябва да придобие решаващо значение“, каза Янаки Стоилов. В страната има тенденция на феодализация на общини и като социалисти не трябва да пропускаме, че тази опасност засяга и самата партия. Поради това в нея има нужда и от повече централизъм, защото този, който е изпаднал в зависимост, може да я преодолее или чрез натиска на първичните структури, или чрез центъра на партията, отбеляза Стоилов.

 

За политиката на България в ЕС и НАТО

Мариян Карагьозов, секретар по външната политика, представи проект на позиция по отношение на ЕС и НАТО. Той изтъкна, че Обединението на левите социалисти има виждания както за действия в рамките на съществуващите правила в Европейския съюз, така и за това как да се променяЕвропейският съюз.

Лявото крило в БСП настоява България каточлен на ЕС и НАТО да отстоява ясна национална политика и да участва във вземането на решения в двете организации, а не просто да бъде пасивен изпълнител.

Ние сме за един по-демократичен ЕС и се противопоставямена идеята за ЕС на „две скорости“, срещу увеличаване на дистанцията между ядрото и периферията.

Необходими са действия на национално и европейско ниво, които да засилят европейската регулаторна политика и ролята на националната държава.

Подкрепяме насърчаването на инвестициите, но имаме възражения към т. нар. план „Юнкер“, защото ще се ползват публични пари за финансиране почти самона частни проекти. Липсват географски и секторни квоти, което обрича проектите на по-бедните страни в Евросъюза, когато те се конкурират срещу най-високотехнологичните фирми.

Категорично отхвърляме политиката на социален и икономически дъмпинг, при който за една и съща работа работници в различните страни получават значително различно заплащане и при който по-високо субсидирани стоки от едни страни задушават производството в други.

Нашата визия за това какъв трябва да бъде Европейският съюз включва:

борба срещу данъчните оазиси (офшорни зони), облагане на финансовите транзакции (т. нар. данък Тобин), нова роля на Европейската централна банка.

ЕС трябва да се стреми към повишаване на своята глобална конкурентоспособност, а не да зацикля в безплодна конкуренция между отделните страни вътре в ЕС.

ЕС днес не е тази лъскава витрина на световния капитализъм, която беше до вчера.Макар че все още е привлекателен за емигранти и бежанци от Близкия Изток, той вече е не е привлекателен за голяма част от своите граждани“, заяви Янаки Стоилов. Промяната няма да се осъществи чрез създаване на общоевропейско правителство, още по-централизирано от сегашния Европейски съвет, а чрез повече европейски регулации и по-голяма роля на националните държави, които да променят това. Само ЕС, който работи за хората и реалната икономика, може да реши проблемите на държавите.

„Ние сме първите, които повдигат въпроса за изработване на български позиции в ЕС и НАТО. Дискусията трябва да се пренесе в цялата партия и тя да предложи национално решение“, категоричен е социалистът.

Редица финансови кръгове, медии и институции искат да тушират лявото говорене и се опитват да подменят истината, отбеляза Стоилов. „Ако ние, лявомислещите в Европа, не спрем това, ако не преминем към ефективни действия, идва ред на десния екстремизъм“, категоричен е той.

 

БСП последователно се обявява против войната и за мирна политика при решаването на всички международни конфликти. Заради това смятаме, чеНАТО трябва да е отбранителен съюз. Българската позиция трябва да е за намаляване на напрежението както по оста Изток-Запад, така и за трайно решаване на конфликтите в Близкия Изток.

Територията на България да не се използва за военни действия срещу други държави или за транспортиране на войски и военно оборудване до тях.

Използването на съвместните военни съоръжения на българска територия да става след предварително съгласие на българските власти.

Не приемаме български спец части да бъдат предадени под прякото командване на чужди офицери.

Максималната продължителност на провежданите на българска територия военни учения не бива да превишава 183 дни в годината, което е гаранция срещу трайното разполагане на войски и тежка техника на наша територия.

При избора на доставчици на въоръжение за Българската армия следва да се предпочете партньорът, който създава възможности за ремонт на техниката и производство на определени нейни компоненти на наша територия. Предлагаме предимство да имат тези страни, които реално инвестират в българската икономика, създавайки възможности за икономически растеж и трайна заетост.

 

Аудио запис на цялата конференция може да изтеглите от ТУК