Позиции

ПОЗИЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИЕТО НА ЛЕВИТЕ СОЦИАЛИСТИ В БСП  /относно възникналото ромското  напрежение /

През 1989 г. започна преходът на разделението. България на равенството и държавността трябваше да се „модернизира“ и да привилегирова неравенството и частния капитал. В замяна ни обещаваха свобода, благоденствие и прогрес. Но всичко това се оказа утопия в полза на задкулисието на егоизма и личните амбиции на един фалшив и чужд елит. Заличиха се цели индустрии, хиляди работни места, установената семейна традиция и обществения морал. Частният капитал иззе и ликвидира държавността. Деленията и неравенствата се размножават безпощадно. Бедните са в десетки пъти повече от богатите. Образованите са в пъти по-малко от изключените. Гражданите с европейско самочувствие и жизнен стандарт не принадлежат към категорията на трудещите се. Красивите и умните не се вълнуват от сметката си за ток или как тя да се плати от обикновените българи. Системата противопоставя хуманизма на инстинктите за самосъхранение. По-голямата част от българските граждани изпитват непримирима неприязън към привилегиите и към техните носители.

Ние от обединението на левите социалисти в БСП декларираме, че единственото допустимо деление е това на почтени, работливи и съвестни български граждани и тези, които злоупотребяват със закона и материалните перспективи пред народа ни. Първите са мнозинство, но видимо не разполагат с достатъчно значимо политическо представителство, за да влияят при формулирането на структурния фундамент на обществените отношения. Демокрацията се ограничава до правото да подкрепяш една единствена формула на управление. Алтернативите са заклеймени като вредни за бъдещето. Но чие бъдеще? България има спешна нужда от категорична промяна.

Мнозинството има нужда от нормативна защита, но действията не трябва да прераснат в расизъм, а в призив за интеграция на цивилизационно изключените в българското общество като достойни негови членове. Гражданите трябва да отговарят на минималните изисквания, на минимален граждански стандарт. Този стандарт не е висок и непостижим, но не може да се постигне по пазарен принцип. Работещите са готови да продължат политиката на солидарност за интеграция, но не в полза на цигански барони, съмнителни политически формирования или притежавани от откровени мошеници неправителствени организации. Необходима е национална политика, която обвързва солидарността на едните с постигането на резултати от тази обществена инвестиция.

Ромите живеят в условията на социален геноцид, превърнал ги в бледо подобие на хората, които бяха преди само 26 години. Протестът в Гърмен и в Орландовци е заради друго. Българите разбират, че и техният ред е близо. А след 26 години по европейските площади ще има шествие срещу българите и техните „безчинства“. Ако на системата на неравенството и разделението и бяха нужни 26 години, за да предизвика системно изхвърляне на една прослойка от друга като знак на самосъхранение, това се дължи единствено на нашата недалечна история. На грамотни и работливи роми, на спокойствието и надеждата в основния етнос, а тях вече ги няма. Но можем да си вземем поука и да подновим онези публични политики, които даваха резултат по отношение на социалната интеграция:

– Можем да изградим трудови и образователни центрове, свързани с изпълнението на обществени поръчки. Държавническият подход ще ги превърне в значима и държавна структура, която ще разполага с достатъчен ресурс, за да даде занаят, дисциплина и образование на голяма част от ромското население, а и магистралите ще излязат по-евтино.

– Можем да създадем национален инвестиционен фонд за провеждане на общественополезни инициативи, които да имат съзидателен ефект по отношение на чувството ни за принадлежност и национално достойнство.

– Своята значима роля за преодоляването на декласирането имат и читалищата като носители на национални ценности, генератори на талант и амбиция.

– Можем да открием народен поход срещу неравенството, крайната бедност и изостаналост като започнем с промяна на данъчното облагане. Системата на плоския данък е безусловно проводник на радикалните деления и строител на гета.

Национален приоритет следва да бъде обединение на българския народ под знамената на социалната отговорност и граждански просперитет. Енергията трябва да бъде насочена към борба с гетото, но не само с това породено от бедността, но и с другото, което предизвиква тази бедност. Онези, които са над закона и над държавата, онези които паразитират в огромен мащаб с националното богатство, онези които се крият зад високите си зидове, онези които носят огромна отговорност трябва да я понесат. Развитието на обществото ни, неговата културна и интелектуална нищета не позволява повече, нито крачка назад и никаква форма на амнистия.

От 26 г. осъждат левицата, държавната собственост и относителното равенство. А след 26 години още не сме открили нищо по добро. Защо ли? Защото правилата се създаваха от българските граждани, за българските граждани, чрез българската левица.

 

 

Позиция на конференцията

на Обединението на левите социалисти в БСП

 • Обединението на левите социалисти предлага политическата резолюция на конгреса да потвърди и продължи обявения от БСП курс на радикална промяна за демократична и социална България. Той е жизнено необходим за възстановяване и разширяване на доверието към социалистическата партия, за преодоляване на неблагополучията на българския прехода и на последиците от световната финансово-икономическа криза.
 • Обединението на левите социалисти предлага на конгреса следната промяна в устава на партията. Да се засили и подобри комуникацията в БСП и да гарантира, че ще се представи, като единна национална партия.

 • „Лявото крило“ предлага на НС на БСП и на ПГ на БСП Лява България:
 • Да подготвят подобрен вариант на законопроекта за замяна на пропорционалното с прогресивно облагане на физическите лица като важна стъпка за провеждане на прогресивна и справедлива политика в данъчната, икономическата и социалната сфера;
 • Да инициират гражданско-професионален контрол върху реализацията на споразумението за емитиране на нов държавен дълг от 16 000 000 000 лв., за предназначението и начина на изразходване на тези средства;
 • Да се противопоставят на въвличане на България във въоръжения конфликт на територията на Украйна, включително на разполагането на въоръжение и военни подразделения на територията на Република България;
 • Изпълнението на Минските договорености (между Русия, Украйна, Германия и Франция) да се стимулира чрез отпадане на икономическите санкции срещу Русия от страна на ЕС и с възстановяване на първо време на парламентарния диалог. БСП чрез своите представители в Народното събрание, Европейския парламент и ПЕС последователно да отстоява тази позиция и да настоява тя да стане позиция на българската държава.
 • За местните избори – 2015:
 • Привържениците на „Лявото крило“ и неговите клубове по места да се включат в подготовката за тях с предложения за решаване на проблеми от местен характер, в обсъждане на кандидатури за кметове и общински съветници и да участват активно в предизборната кампания на БСП;
 • Обединението на левите социалисти очаква всеки кандидат за кмет или съветник, издигнат или подкрепен от БСП, публично да се ангажира със стандартите за лява политика в местната власт и да поеме конкретни ангажименти към избирателите в съответната община и населено място.

София,

20.03.2015 г.

3 мнения по „Позиции“

 1. Всичко това е много добре,но бих искала да знам,кои са причините да подкрепите базите на НАТО в България.
  С уважение: Иванова
  http://pik.bg/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%80-%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-news309447.html

 2. Най-накрая .Редовата членска маса Ви приветства ! На Конгеса вън от ВПС на всички либералчета ! ! и привърженци на Санкцийте !!

 3. ЩЕ ИМА УСПЕХ ,АКО ПАРАЛЕЛНО СЕ РАБОТИ И СЕ СЬЗДАДЕ СЬЮЗ НА ЛЕВИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ. В МОМЕНТА СПАС ПАНЧЕВ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЧЕРВЕНИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИ СЕ Е УСРАЛ НАПЬЛНО И ОТБЛЬСКВА ГРАЖДАНИТЕ С НЕГОВИТЕ ПРОСТОТИИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.