Написано и казано от нас
БСП не може да се изправи. Идва нов ляв проект
В навечерието на Първи май, празник на труда, солидарността и единството, елитът на БСП сюрпризира своите съмишленици - раздроби се. Дискусията на пленума показа ,че основни дейци на БСП са недоволни от състоянието на партията, от работата на нейното ръководство, от нейния председател. Това беше ясно и преди - от изнесените заседания в Бургас, Благоевград и другаде, на които се въртя познатата плоча: успехите на нашето правителство бяха големи, имаме грешки, но ние бяхме и сме много добри. Като пенсионери в БСП се отдават на спомени. Но не винаги аргументите на миналото служат на настоящето и още по-малко на бъдещето, дори и когато са верни.

А и в политиката е важно не само това, което се говори, но и кой го казва. Вместо да се занимава с проблемите на обществото, ръководството на партията се занимава със себе си.

Решението на последния пленум е никакво - да се проведенов конгрес със старите делегати и да се обсъдят пак същите, старите въпроси. И понеже и тогава те няма да се решат, партията ще отиде към местни и президентски, а може би и парламентарни избори такава, каквато е сега - разбита команда. Питат лидера: ще може ли да води партията в тази борба? Той отговаря: винаги готов! Така ще отговаря, докато е на руля и има кой да го слуша.

Но дали въпросът е в лидера и само в лидера? Защото тези, които смятат, че не го бива, и те не струват.

Много от тях са окаляни от подозрения, основателни или не, в корупция. Сами си го направиха един друг. От тях мирише тежко на катранен цигарен дим, на енергийни далавери и изборни машинации. Препоръчват на Станишев да се превърне в пъдар с пушка. А не е ли по-добре да изхвърли боклука от къщата?!

Затова партията рано или късно ще трябва да проведе градивна, очистителна, възраждаща изборна кампания от долу до горе, която да отдели житото от плявата. Трябва нова политика, различна от социаллиберализма. Ако иска и може, Станишев трябва да тръгне по този път и да се отърве от тези, които искат да вземат от партията, а не да й дават. Друг изход за него няма! Бизнесът и политиката са различни неща. Сега много от партийните ръководители са с душа на печалбари, без език на социалисти, но и без сърце. Затова основният въпрос на БСП е морален.

Скоро ще мине първата година от управлението на ГЕРБ. Страната не може да тръгне, независимо че Борисов с кралимарковска сила я дърпа напред, а Цецка и Цецо бутат отзад. Ясно е, че това управление не е в състояние да намери изход от кризата. Първият антикризисен план се провали, вторият се обсъжда цял месец и не може да задейства. Премиерът и министрите му говорят сутрин едно, вечер друго и даже и те не знаят кое решение е последно. Всяка страна има нужда от ефикасна полиция, но нито една силна полиция не е извлякла някоя страна от икономическа криза. ГЕРБ не предлага нищо, което да задвижи икономиката и дефицитът расте. Икономическата криза скоро може да прерасне и в политическа. Дори десницата, която подкрепя парламентарно правителството, вече не приема неговите решения. Министър-председателят заплашва с предсрочни паламентарни избори, сякаш не съзнава в какъв хаос ще бъде хвърлена страната - да остане няколко месеца без парламент и редовно правителство, годно да взема ефикасни решения.

И на фона на тази правителствена печал БСП тъпче на едно място, не може да си вдигне челото. Станишев отговаря на нападките на Борисов, но не предлага нищо като алтернатива на дясната политика. Защото в дълбоката си същност двете правителства се вдъхновяват от едни и същи, десни социаллиберални идеи. В това си състояние БСП няма как да бъде обединителен център на политически сили, способни да начертаят алтернатива на ГЕРБ и да сменят правителството при нови избори.

Открива се простор за нов център на демократичните, патриотичните, народните и левите сили в България, който да поведе страната към изход от кризата и по пътя на европейското развитие. Първанов заяви, че ще се срещне с Борисов на избори и Стефан Данаилов потвърди перспективата за нов политически проект. Само че струва ли си да се развали къща, за да се направи колиба. Ако БСП не стъпи в близките месеци на краката си, в бъдеще ще трябва да се задоволи с второстепенна роля в лявото пространство, в което всички заедно ще търсят изход от трудното положение, в което изпадна България.

Павел Писарев в.Труд 03.05.2010